Här är vår toplista över tio hotell i Berlin som Citysemester rekommenderar. Hotellen ligger centralt och bra till i Berlin. De flesta är 4 stjärniga hotell men många av dem håller bra priser. Du hittar ett par 3 stjärniga och 5 stjärniga hotell.

Vi har också lägenheter att hyra och ett hostal på vår topplista. När du åker på en weekendresa till Berlin så är det vikigt att bo centralt så man får ut max av sina semesterdagar. Angående hotell i Berlin så samarbetar vi med tre bra hotellbokningsidor Sembo, Booking och Hotels.

3 stjärnigt hotell Hampton by Hilton Berlin City West

hotell berlin hampton

Hampton by Hilton City West ligger i stadsdelen Charlottenburg i Berlin, bara 5 minuters promenad från shoppinggatan Kurfürstendamm. Hotellet erbjuder rum med luftkonditionering, gratis Wi-Fi och gratis tillgång till det moderna gymmet. Alla rum på Hampton by Hilton Berlin City West har platt-TV, te- och kaffekokare samt badrum med duschkabin. Många rum har en terrass med utsikt över staden. En frukostbuffé serveras varje morgon på Hampton Berlin. Varma drycker och enklare måltider erbjuds i Hampton by Hiltons snackslounge som är öppen dygnet runt. Hilton Berlin City West har ett businesscenter som är öppet dygnet runt. Här finns ett bibliotek, 3 internetterminaler och en skrivare som du kan använda utan extra kostnad.

Tunnelbanestationen Uhlandstraße ligger bara 400 meter från Hampton by Hilton. Det tar bara 3 minuter att åka till det berömda varuhuset KaDeWe.

Adress: Uhlandstraße 188-189, Charlottenburg-Wilmersdorf, 10623 Berlin, Tyskland

Boka hotell Sembo    Hotell  Booking    Hotell Hotels

Foto: Berlin muren turtix / Shutterstock.com

Berlinmuren. En ca 44 km lång mur genom centrala Berlin, som skilde den ryska delen (Östberlin) från de amerikanska, brittiska och franska delarna (Västberlin). 113 km runt resten av Västberlin säkrades med taggtrådsstängsel, så Västberlin var helt omringat av Östtyskland. 3 miljoner invånare från Östtyskland flytt över till väst. Efter att muren rests, räknar man bara ca 5000 fram till murens fall 9/11 1989.

Berlins museiö
Berlins museiö på UNESCO:s världsarvslista gäller för att vara en "unik samling av museibyggnader, som i mer än ett århundrade illustrerar utvecklingen av modern museidesign". Ön är ett "förnämligt exempel på konceptet för ett konstmuseum, som går tillbaka till tiden för upplysningen och franska revolutionen".

Till museiöns byggnadskomplex, som UNESCO förklarade som världskulturarv 1999, hör fem museibyggnader: Pergamonmuseet, Gamla museet, Nationalgalleriet, Bodemuseet (tidigare Kejsar Fredrikmuseet) och Nya museet.

Berlin ligger nära och är enkelt bila till. Några dagar till Berlin kanske i kombiantion med Sralsun eller Scherin är trevlig bilsemester. Berlin ligger ju mitt i det forna Östtyskland. En snabb titt på kartan säger att den kortaste vägen i Tyskland är till färjehamnen i Rostock. Dit åker du genom Danmark och via hamnen i Gedser. Eller direkt från Trelleborg med Stena Line eller TT-Line. Se avståndstabell längre ner!

Från Rostock kör du snabbt på fin motorväg ner till Berlin. Annat alternativ är via färja Trelleborg-Sassnitz, alltså en resa via ön Rügen. Vägarna över ön har ännu vissa begränsningar, speciellt vissa helger och under semestertid juli-augusti. Annars finns nu fin bro från ön till Stralsund och därefter fin motorväg till Berlin.

Berlins centralaste stadsdelar (klicka för karta) är Mitte, Friedrichshain och Prenslauer Berg i forna öst. Och Kreuzberg, Schöneberg, Charlottenburg, Wilmersdorf och Tiergarten i forna väst. Men det finns mycket mer... Och du hittar snabbt bra boende, när du klickar på aktuell stadsdel. Men det finns mycket mer... Och du hittar snabbt bra boende, när du klickar på aktuell stadsdel.

Se vår karta över Berlin stadsdelar

City Norr
… består av stadsdelarna Spandau, Reinickendorf, Weißensee, Pankow och Wedding. Spandau och Reinickendorf är vackra gamla stadsdelar i luftiga omgivningar. Pankow var en gång synonymt med Östtyskland och har ännu en del invånare från denna tid.

Rester av Belinmuren

Berlinmuren. En ca 44 km lång mur genom centrala Berlin, som skilde den ryska delen (Östberlin) från de amerikanska, brittiska och franska delarna (Västberlin). 113 km runt resten av Västberlin säkrades med taggtrådsstängsel, så Västberlin var helt omringat av Östtyskland. 3 miljoner invånare från Östtyskland flytt över till väst. Efter att muren rests, räknar man bara ca 5000 fram till murens fall 9/11 1989. Över 200 personer sköts när de försökte fly. Några delar av muren finns ännu kvar. Annars har man med gatsten markerat genom Berlin där muren fanns.

Mauermuseum. Museum Haus am Checkpoint Charlie ligger på Friedrichstraße 43–45 i Berlin-Kreuzberg. Här kan man se lite olika typer av flyktfordon. Checkpoint Charlie var den plats, som utlänningar kunde ta sig mellan Väst- och Östberlin.

Brandenburger Tor Berlin. Berlins triumfbåge byggdes 1788-1791 på uppdrag av Fredrik Vilhelm II. Det har blivit en symbol för Berlin. Strax bredvid ligger riksdagshuset (Reichtag) och den breda avenyn Unter den Linden startar vid Brandenburger Tor och går österut.

Berlin karta med sevärdheter utmärkta. På kartan kan du zooma och flytta på den.

Foto SAS

När du söker billiga flyg till Berlin så sök både med direktflyg och via mellanlandning för
att vara säkra på att hitta det bästa flyget för dig.

Flyg Stockholm-Berlin
När du ska flyga Stockholm Arlanda till Berlin brukar vi hitta de billigaste priserna om du flyger med Easyjet, Norwegian, SAS. Flygtiden Stockholm till Berlin är ca 1 timme och 40 minuter

Flyg Nyköping Skavsta-Berlin
När du ska flyga från Nyköping Skavsta till Berlin brukar vi hitta de billigaste priserna om du flyger med Ryanair här får du mellanlandningar på vägen till Berlin.

Flyg Göteborg-Berlin
När du ska flyga Göteborg Landvetter till Berlin brukar vi hitta de billigaste priserna om du flyger med Easyjet direkt och Norwegian (Mellanlandning), SAS(Mellanlandning). Flygtiden Göteborg till Berlin är ca 1 timme och 20 minuter.

Berlin Tegel flyg

Tegel är Berlins huvudflygplats och har IATA flygplatskod TXL. På Tegel flygplats flyger det ca 21 miljoner passagerare per år. Tegel ligger 8 km nordväst om Berlin centrum.

Till Berlin Tegel flyger Brittish Airways och SAS med direktflyg från Stockholm Arlanda.

Till Berlin Tegel flyger SAS (Mellanlandning), Lufthansa (Mellanlandning) från Göteborg Landvetter.

Schönefeld är Berlins näst största flygplats med ca 13 miljoner passagerare årligen och har IATA flygplatskod SXF. Schönefeld ligger 18 km söder om Berlin centrum.

Till Berlin Schönefeld flyger Norwegian och Eysyjet med direktflyg från Stockholm Arlanda.

Till Berlin Schönefeld flyger Eysyjet med direktflyg och Norwegian (Mellanlandning) från Göteborg Landvetter.

Till Berlin Schönefeld flyger Norwegian och Easyjet med direktflyg från Köpenhamn Kastrup.

Transfer Schönefeld till Berlin

Schönefeld flygplats kan lätt nås med buss eller tåg. Med Airport Express tåget som går 2 gånger i timmen är det enkelt att åka till Schönefeld. Pendeltågen S-bahn är också enkla att åka med till och från Schönefeld.

Det går också shuttle buss transfer ut till flygplatsen.

Historik om flygplatsen Berlin Schönefeld
Flygplatsen Berlin-Schönefeld är vid sidan av Tegel en av Berlins båda internationella flygplatser, belägen i delstaten Brandenburg alldeles vid gränsen till Berlin. En numera inte använd landningsbana sträcker sig faktiskt över den sydöstra stadsgränsen in i Berlin.