Berlin sevärdheter och museum

Berlinmuren
Rester av Belinmuren

Berlinmuren. En ca 44 km lång mur genom centrala Berlin, som skilde den ryska delen (Östberlin) från de amerikanska, brittiska och franska delarna (Västberlin). 113 km runt resten av Västberlin säkrades med taggtrådsstängsel, så Västberlin var helt omringat av Östtyskland. 3 miljoner invånare från Östtyskland flytt över till väst. Efter att muren rests, räknar man bara ca 5000 fram till murens fall 9/11 1989. Över 200 personer sköts när de försökte fly. Några delar av muren finns ännu kvar. Annars har man med gatsten markerat genom Berlin där muren fanns.

Mauermuseum. Museum Haus am Checkpoint Charlie ligger på Friedrichstraße 43–45 i Berlin-Kreuzberg. Här kan man se lite olika typer av flyktfordon. Checkpoint Charlie var den plats, som utlänningar kunde ta sig mellan Väst- och Östberlin.

Brandenburger Tor Berlin. Berlins triumfbåge byggdes 1788-1791 på uppdrag av Fredrik Vilhelm II. Det har blivit en symbol för Berlin. Strax bredvid ligger riksdagshuset (Reichtag) och den breda avenyn Unter den Linden startar vid Brandenburger Tor och går österut.

 

Fernsehturm – TV tornet. Berlins tv-torn på Alexanderplatz och är 368 m högt, så det kunde ses över hela staden. Byggdes i slutet av 1960-talet och här finns café, restaurang och utsiktsplats.

Berlin Reichstag (Riksdagshuset). Byggdes mellan 1884 och 1894 och är en praktfull skapelse med många statyer och målningar. Här fanns ett arkiv med miljontals böcker samt även ett eget kraftverk. 1933 anlades en brand i byggnaden, som förstördes invändigt. Under andra världskriget förstördes resten. På 1960-talet byggdes det upp igen. 1991 beslöt man att flytta huvudstaden från Bonn till Berlin och då skulle riksdagshuset åter bli Tysklands parlament. Huset byggdes om till en ekologisk förebild. Som turist kan du besöka glaskupolen med god utsikt över Berlin och in i parlamentet. Det kostar inget i inträde till att besöka byggnaden. För att ta sig hit går det att åka U-Bahn till station Reichstag. Gratis att komma in men ofta ganska lång kö, men det brukar gå ganska snabbt ändå.

Museer i Berlin. Muséumsinsel (museums ön) ligger centralt i floden Spree och är med på UNESCO:s världsarvslista. Här finns Altes och Neues Museum, Alte och Neue Nationalgalerie och Pergamon museum (altes och neues är alltså gamla resp. nya).

Potsdamer Platz. ...är ett centralt torg och nu liksom före kriget en stor trafikknutpunkt i Berlin. Det rymmer affärer, biografer och restauranger med upp till 70000 besökare om dagen.

Deutscher Dom och Französischer Dom. Två gamla fina kyrkor i stadsdelen Mitte.

Zoologischer Garten. Berlins zoologiska trädgård ligger vid korsningen Hardenbergplatz 8/Budapester Strasse 34.

Spandau. I slottet spärrades en av krigsförbrytarna, Rudolf Hess in 1946 och satt där till sin död 1987.

Flughafen Tempelhof. Numera nerlagd flygplats, som under ryssarnas Berlinblockad var bas för amerikanarnas hjälp till västberlinarna.

Strandbad Wannsee. Flott insjö för bad, vattensporter och rekreation.