Flygplats Schönefeld Berlin

Schönefeld är Berlins näst största flygplats med ca 13 miljoner passagerare årligen och har IATA flygplatskod SXF. Schönefeld ligger 18 km söder om Berlin centrum.

Till Berlin Schönefeld flyger Norwegian och Eysyjet med direktflyg från Stockholm Arlanda.

Till Berlin Schönefeld flyger Eysyjet med direktflyg och Norwegian (Mellanlandning) från Göteborg Landvetter.

Till Berlin Schönefeld flyger Norwegian och Easyjet med direktflyg från Köpenhamn Kastrup.

Transfer Schönefeld till Berlin

Schönefeld flygplats kan lätt nås med buss eller tåg. Med Airport Express tåget som går 2 gånger i timmen är det enkelt att åka till Schönefeld. Pendeltågen S-bahn är också enkla att åka med till och från Schönefeld.

Det går också shuttle buss transfer ut till flygplatsen.

Historik om flygplatsen Berlin Schönefeld
Flygplatsen Berlin-Schönefeld är vid sidan av Tegel en av Berlins båda internationella flygplatser, belägen i delstaten Brandenburg alldeles vid gränsen till Berlin. En numera inte använd landningsbana sträcker sig faktiskt över den sydöstra stadsgränsen in i Berlin.

 

1934 anlades på platsen en flygplansfabrik och i samband med detta också tre landningsbanor. 1945 besattes området av sovjetiska trupper och året efter förlades även luftstridskrafter hit. 1947 började den civila lufttrafiken att byggas upp och flygplatsen utökades ett flertal gånger fram till återföreningen 1990. Genom att flygplatsen låg utanför Berlin, kunde den utnyttjas av flygbolag från hela världen. Detta gjorde också, att den var intressant för befolkningen i Väst-Berlin, dels därför att man från Schönefeld kunde nå andra flygplatser inom östblocket och senare även i Västeuropa, dels därför att resorna därifrån var betydligt billigare än i väst. Från 1976 fanns en egen terminal för transitresenärer till Väst-Berlin, avgränsad från de övriga terminalerna. För dessa passagerare fanns en särskild pass- och tullkontroll samt därefter en direkt busslinje från flygplatsen till flera hållplatser i Väst-Berlin. Linjen upprätthölls fram till 1990. Detta förfarande innebar en väsentlig tidsvinst för transitresenärerna.

Efter återföreningen 1990 fick Schönefeld vidkännas en betydlig nedgång i antalet passagerare. Anledningen var dels att det tidigare östtyska flygbolaget Interflug lades ned och dels att andra flygbolag föredrog Tegel, som var modernare och låg närmare stadskärnan. Sedan dess har flygplatsen i stort använts av charterflyget. Från 2003 har den blivit bas för lågprisflyget med representanter som Ryanair, German Wings, Norwegian och easy Jet. Sedan 2012/13 har German Wings sina flesta avgångar från Tegel. Fortfarande trafikerar dock ryska Aeroflot flygplatsen med sina klassiska linjer till Moskva.

Tack vare övergången till lågprisflyg har antalet flygpassagerare stigit kontinuerligt från 1,6 miljoner 2003 till ca 13 miljoner 2017. Flygplatsen har anknytning till Berlin genom S-Bahn och busslinjer.