Min första resa till Tyskland gick till Kiel. En första resa ”ut i stora världen” med mina föräldrar, som även innefattade besök i Hamburg och Lübeck.

Kom väl hit någon gång till lite senare, men lärde mig väl att verkligen att gilla staden, då jag fick ansvaret för paketresor färja + hotell för Stena Line. Och just en färjeresa från Göteborg är rätta sättet att resa till Kiel. Ja, även rätt till många andra destinationer syd på, naturligtvis! Men god frukost samtidigt som skeppet behagligt går in i Kielbukten och först kl. 9 släpper iland sina passagerare. Behagligt centrum med många lockande affärer. Närheten till havet känns hela tiden.

Det är heller inga problem att finna bra boende i staden. Det charmiga Maritim Hotel har bästa läge ut mot Kielbukten. Trevliga Ringhotel Birke Kiel i utkanten av stan är ett mycket bra val! Mycket prisvärt är InterCityHotel precis vid stationen. Och favoriten är det nya Atlantic Hotel - även det vid stationen! Eller varför inte bo lite utanför staden på Ringhotel Hohe Wacht med fina rum och lägenheter direkt vid havet i Hohwacht. Och totalt erbjuder vi över 60 boenden i Kiel - se här.

Kiel hotell 

Strax innan jul är det julmarknad i Kiel mellan 23/11-23/12. På Holstenplatz, Asmus-Bremer-Platz och Alten Markt erbjuds stämningsfull julmarknad.

Kiel är en gammal och traditionsrik universitets- och marinstad. Under 30-åriga kriget var tyvärr svenskarna här och brände ner staden. Under 1930-talet påbörjade nazisterna militär upprustning, som gav Kiel bättre ekonomi. Men Kiels viktiga läge för marinen och rustningen ledde till hemska bombningar under världskriget.

Att finna bra restauranger i Kiel är inga problem. Vi tipsar gärna om Block House med Kieladress Willestraße 4-6. Ett underbart stekhus med finaste kött och grönsaker. Block House har även restauranger i Hamburg, Berlin, Kiel, Rostock och söderut i Tyskland.

 

Stena Lines färjor går direkt till Kiel från Göteborg

Stena Line seglar med 2 färjor mellan Göteborg och Kiel. Avgång dagligen kl. 18.45 med ankomst nästa morgon kl. 09.15 i båda riktningarna.

En behaglig resa med god tid för middag på kvällen och frukost på morgonen samtidigt som fartyget seglar i Göteborgs skärgård resp. i bukten in mot Kiel. Man sover ombord och kommer fram utvilad i Kiel på morgonen och börja köra till sin destination i Tyskland. Göteborg - Kiel med Stena Line är en mycket bekväm färjelinje. Från Kiel når man lätt motorvägsnätet mot Lübeck, Hamburg och vidare söderut.

Du reser hit lättast via färja till Puttgarden, men bekvämast till Kiel.

Avstånd från färjan till Kiel:

Padborg (dansk/tysk gräns) 10 mil

Kiel (färjeterminal Stena Line) -

Puttgarden (färjeterminal Scandlines) 9 mil

Travemünde (Skandinavienkai) 8 mil