Mysiga Lübeck ligger nära

Hansestaden Lübeck är nog lite ”vår stad i Tyskland” för oss svenskar. Trivsam stad, lätt att hitta, bra hotell och många lockande restauranger och affärer. Lübeck ligger lite inne i landet och genomkorsas av floden Trave. Vid flodens mynning ligger Travemünde med fin strand mot Östersjön. Hit seglar stora färjor, numera främst från Trelleborg.

På 1960-70 talen erbjöds även trafik från Helsingborg genom rederiet Trave-Line. Travemünde har internationellt casino och främsta kännemärke är det 33 våningar höga Maritim-hotellet vid hamninloppet. Lübeck låg precis på gränsen mot DDR under ”kalla krigets dagar”.

Lübeck har många mindre museer som St. Annen-museet, Behnhaus och Holstentor-museet. Stadens museum för dockteater­ är privatägt. I vallgraven ligger gamla fyrskeppet Fehmarnbelt och Lisa von Lübeck, det senare en rekonstruktion av hansaskepp från 1400-talet. St. Petrikirche är 108 meter hög kyrka i centrum. Kyrkan har till skillnad från t.ex. Marienkirche bara ett torn. Mot avgift kan man åka upp till utsiktsplattformen belägen på 50 m höjd.Det ger en storslagen utsikt över centrum, men även det omkringliggande slättlandskapet.

Holstentor är en av Lübecks fyra ursprungliga stadsportar och byggdes år 1477. Ligger utanför gamla stadens vallgrav och byggdes främst, som en symbol för stadens makt och rikedom. Holstentor var alltså inte tänkt som försvarsanläggning. I tornet finns museum med modell av staden från år 1650. Günter Grass hus är i Lübecks gamla stad är tillägnad alla de litterära, illustrativa och skulpturistiska verk av den tyska (ännu levande) Nobelpristagaren. Huset tillhör Hansestaden Lübecks kulturstiftelse och invigdes 2002. Det renoverade gamla huset på Glockengießerstraße ligger nedanför Katharinenkirche. Salzspeicher är 6 stycken tegelbyggnader som tidigare varit lagerhus för salt. Ligger bredvid Holstentor utmed floden Trave. Husen uppfördes under 1500-, 1600- och 1700-talen. Fungerade som lager för salt, som brutits nära Lüneburg och transporterats till Lübeck längs kanal. Sedan vidare från Lübeck till andra städer runt Östersjön, där salt var en relativt ovanlig vara. Saltet var eftertraktat för att konservera mat. Husen har även använts för att lagra t ex textilier, säd och trä.

Fyrskeppet Fehmarnbelt byggdes i Brake vid floden Weser 1906-8 och fick namnet Außeneider. Fram till 1945 låg fartyget förtöjt vid mynningen till floden Eider på Nordsjökusten. 1956 till 1965 var det reservfyr i Östersjön. 1965 till 1984 placerat under nuvarande namn i Fehmarn Bält.

Idag tillhör fartyget ett välgörenhetssällskap och har Lübecks museihamn som hemmahamn. Ligger förtöjt under vintermånaderna. Bevarat i funktionsdugligt skick och under sommarmånaderna förs det till havs, för att testa alla faciliteter under sjöförhållanden. Besök ombord på fyrskeppet är tillåtna.

Den norra stadsporten Burgtor började byggas under 1200-talet. Har byggts om och utökats, för att klara av nya tiders vapen och hot mot staden. Denna stadsport och Holstentor är de enda kvarvarande stadsportarna i Lübeck. Denna stadsport används flitigt av bil- och busstrafik, ännu en av de större infartsvägarna till den gamla stadskärnan. Burgkloster grundades år 1229 vid Burgtor och har använts både som fattighus och rannsakningsfängelse. Under Nazityskland var det häktningsplats för judar och motståndsmän. Nu är det ett kulturcentrum i Lübeck. Inne i det restaurerade Dominikanerkloster finns flera intressanta väggmålningar. Det finns även möjlighet att besöka de gamla domstolssalarna med rannsakningsfängelser från 1800-talet.

Holstentor är Lübecks medeltida stadsport. Byggnadsverket består av två torn förbundna med en valvbågsport mellan dem. Huvudporten uppfördes av stadsbyggaren Hinrich Helmsted 1464-1478. En främre port skapades 1585, för att stärka försvaret av stadens västsida. Den togs senare bort. Holstentor inrymmer sedan 1950 ett stadsmuseum.