Sevärdheter i New York

Här finner du en hel del "måsten" för ditt New York besök. Det finns mycket spektakulärt både att se och uppleva. Planera dagarna i god tid innan, så du inte missar något.

Battery Park Det var vid Battery Park på Manhattans södra udde som holländarna landsteg 1623 och grundlade Nya Amsterdam, som senare blev New York. Parken är 11 ha med många blomsterträdgårdar, träddungar och promenadstråk. Härifrån tar man färjan ut till Frihetsgudinnan på Liberty Island och till den historiska ön Ellis Island.. Det var ju första anhalt för immigranter mellan 1892 och fram till mitten av 1900-talet. Parken är konstgjord anlagd med bitar av orörd natur. Njut av en picknick i parken eller köp goda mackor och en bit cheese cake på Pax Wholesome Foods, som ligger vid parkens ena hörn. Nära till Staten Island färjan.

Brooklyn Brewery Missa inte Brooklyn Brewerys gratis rundturer i bryggeriet. På deras hemsida läser du när nästa rundtur går. Man behöver ej reservera plats. Det är bara att gå dit och uppleva amerikansk ölkultur. Sedan avslutas besöket med köp av genuint amerikansk öl i bryggeriets egen butik. Den som trodde att all amerikansk öl smakar vatten har fel. Brooklyn Brewerys öl ”Brooklyn Lager” smakar fyllig och god med lite eftersmak av honung. Bryggeriets öl finns normalt att köpa på många lokala pubar och restauranger i New York. Adress: 79 North 11th Street, Brooklyn.

Brooklyn Bridge En hängbro ritad av tyske Röbling och byggas 1870-1883. På invigningsdagen korsade ca 1800 bilar och 150000 människor East River via det 486 m långa brospannet. Bron är totalt 1825 m och var fram till 1903 världens längsta hängbro. Ta gärna en promenad över bron och låt dig hänföras av magnifik utsikt.
Simbassängen i Brooklyn Bridge Park är en bassäng med utsikt. På sommaren kan du koppla av lite under all sightseeing och åka till Brooklyn Bridge Park för ett uppfriskande dyk i en Pop Up Pool. En tillfällig bassäng med gratis tillträde och den ligger mellan Pier 1 och 2 i Brooklyn Bridge Park. Här finns en simbassäng (utsikt över bron), en liten strand med ett begränsat antal liggstolar, picknickbord, duschar och omklädningsrum.

Båttur runt hela Manhattan Njut en lugn och härlig morgon eller em till sjöss och samtidigt se mycket av Manhattan. Då är en 3 timmar lång båttur idealiskt. Turen går sommar som vinter med platser både inne i båten och på däck. Avgång från Hudson River, västra sidan av Manhattan vid Circle Line terminal. Terminalen ligger vid Pier 83 (12th Avenue mellan 42nd och 43rd Street). Boka i förväg för att undvika köer och kom i god tid till terminalen för att välja bästa plats på båten.

Cathedral of Saint John the Divine .. anses vara världens största katedral, därtill världens största protestantiska kyrka. Ligger på 1047 Amsterdam Avenue (mellan West 110th Street och 113 Street) och byggdes med början 1892. Under sina dryg hundra år har den genomgått många stilistiska ändringar. Natten mot 18/12 2001 förstördes stora delar i en brand. Massivt restaureringsprojekt 2005-2007 innan kyrkan kunde återinvigas 2008.
Central Park är en grön oas med rektangulär form som väl passar in på Manhattan. Parken är 3,4 km² och resultat av en tävling från mitten av 1800-talet. Det är ett anlagt grönområde, men upplevs som det naturliga landskapet med sjöar, lite skog och rikt djurliv. Motionsspår eller promenadstråk för många, plats för rullskridskoåkning eller ridning för andra. Man kan också hyra en hästdroska för rundtur på gammaldags vis. Här de berömda restaurangerna Tavern on the Green och The Boathouse Restaurant, båda med mycket god mat i unika miljöer.

Central Park Zoo … ligger i parkens sydöstra hörn vid 5th Avenue och 64th Street. Djurparken indelas i tre delar efter klimat. ”Polarcirkeln” visar isbjörnar, pingviner, sälar och andra djur, som trivs i kallt vatten. I ”Regnskogen” hittar man papegojor, apor, grodor och ormar. ”Mellanområdet” visar allt från svangäss och mandarinänder till kaliforniska sjölejon, nordamerikanska uttrar, kattbjörnar från Himalaya och japanska makaker. Det finns också ett mindre Zoo speciellt anpassat för barn.

Chinatown Hit flyttade kineser redan på 1800-talet och platsen ligger på Manhattan. Här erbjuds allt från örtmediciner till antikviteter och kläder. Det finns många trevliga matställen. Guidade turer erbjuds. På Canal Street kan du gå på jakt efter falska Gucci-väskor, Diorparfymer och Rolex-klockor. Det finns även många kinesiska och ”lite konstiga” produkter. Försäljarna kan ofta vara väldigt ettriga och aktiva, vilket kan både upplevas som irriterande och underhållande. Det är också perfekta stället att kanske träna ”lite dålig svensk prutförmåga. Den klassiska förhandlingstekniken där man ger och tar lika mycket gäller stenhårt. Bryter du mot denna, kan det sluta med att du får en utskällning. Vill du ha en väska som kostar 40 dollar för 30 dollar, så börja budgivningen på 20 dollar. Då bör du och säljaren enligt konstens alla regler (åtminstone i teorin) komma överens om 30 dollar.

Chrysler Building Efter art deco-arkitektur från 1920-talet är den 77 våningar höga byggnaden skapad. Ritad av William Van Alen och slogs om att vara världens högsta byggnad. Färdigbyggt 1929 och då verkade det som om kampen om titeln förlorats. Men man hade hållit byggnadens fina spira hemlig och först vid dennas resning vann man över den största konkurrenten 40 Wall Street (idag Trump Tower) med 37 m.
Titeln ”världens högsta byggnad” övertogs redan 1931 av Empire State Building. Som turist får bara besöka lobbyn i Chrysler Building.

Ellis Island 1 januari 1892 öppnades Ellis Island immigrationsstation. Det blev första anhalt för de som ville prova lyckan i det stora landet. Här tog emot ca 20 miljoner, varav ca 1 miljon från Sverige. Uppåt 8 miljoner fick dock vända tillbaka hem igen pga. kroniska sjukdomar. Efter 1954 används byggnaderna som historisk museum och väl värda ett besök. Min familj har varit där och det är onekligen en speciell känsla när man haft flera olika släktingar som invandrat här och kunde finna nytt liv utan fattigdom och arbetslöshet.

Empire State Building ... ligger idag 11:a på listan över de högsta skyskraporna i världen. Ligger på 350 5th Avenue och 34th Street. Var länge ”världens högsta byggnad”, men passerades av World Trade Centers tvillingtorn när de blev färdiga 1973. Från våning 86 kan du uppleva den fantastiska utsikten, och du kan åka upp ända till 102:a våningen om du vill. Nu finns det många byggnader som är högre, främst i Asien. Högst lär Tapei 101 i Taiwan från 2004 vara.

Frihetsgudinnan Upptäck de berömda och historiska öarna i New York med en båttur till Ellis Island och Frihetsgudinnan, egentligen "Liberty Enlightening the World" ("Frihet upplyser världen") på Liberty Island. Båtturen kombineras med en guidad tur till fots på båda öarna och börjar tidigt på morgonen från Midtown Manhattan. Under 5 timmar har du chans att upptäcka staden och dess historia som aldrig förr.
Frihetsgudinnan har underst en grund på 47 m och sedan är själva statyn på 46 m, alltså totalt nästan 93 m! Den var en gåva från Frankrike till befolkningen i USA på 100-årsdagen för självständigheten. Avtäcktes 28/10 1886 av Frederick Bartholdi, en fransk skulptör. Ut till Frihetsgudinnan åker man med färja från The Battery, södra udden av Manhattan.
Rundturen startar på Midtown Manhattan, där en guide möter upp och tar dig till färjan vid Battery Park. Först till Frihetsgudinnan med information om konstruktion och renovering av en av världens mest kända monument. Turen fortsätter sedan till Ellis Island, entré för immigranter en gång i tiden. Det är uppskattat att ca 12 miljoner immigranter passerade via Ellis Island och det utgör i dagsläget ca 50 % av den amerikanska befolkningen. Kanske kan du spåra dina förfäder? Det har jag gjort.

Ground Zero Området där World Trade Centers båda torn stod fram till terroristattacken 11 september 2001.

Harlem Söndag förmiddag skall du absolut besöka Harlem och uppleva en verkligt medryckande Gospelkonsert. Besök aldrig en kyrka i Harlem som turist på egen hand. Kyrkorna har oftast strikta oskrivna regler om inträde och klädkod. De flesta kyrkor i Harlem välkomnar inte turister. Om du har tur och hittar en kyrka som är öppen en söndag morgon och som tar emot turister, då är det säkert lång kö för att komma in. Så välj guidad tur, det är både roligt och informativt samt en kulturell upplevelse!

Intrepid Sea, Air & Space Museum ... med legendariska hangarfartyg, den första rymdfärjan, det snabbaste flygplanet och en ubåt från kalla kriget. Museet är mycket populärt och utgörs av Hangarfartyget USS Intrepid från 1982. Fartyget var i bruk under andra världskriget i strid mot Japan. Intrepid hade dessutom en viktig roll som hangarfartyg under Vietnamkriget. Museet bjuder på en utmärkt överblick av de senaste årens innovationer i sjö, rymd och luft. Chans att utforska fartygen och en Space Shuttle Pavillion, där världens första rymdfarkost Enterprise kan ses. 27 olika veteranplan, inkluderat det snabbaste militärflygplanet i världen och ett spionplan. British Airways Concorde som var världens snabbaste passagerarflygplan samt ubåten USS Growler.

Rockefeller Center … är 19 byggnader på ett antal kvarter, som ligger mellan 48th och 51th Street på ”Midtown Manhattan. Med öppna publika ytor, men också med många olika sorters affärer och matställen. Mest känd är nog GE Building med NBC:s huvudkontor (det nationella tv-nätverket). Där produceras ”Saturday Night Live” och ”The Today Show”.
Byggnaden ”30 Rock” har en utsiktsplats på 70:e våningen öppen för besökare. Utsiktsplatsen kallas för ”Top of The Rock” med fantastisk utsikt över Chrysler Building, Central Park och Empire State Building. Framför finns en rink som används för rullskridskoåkning på sommaren och skridskoåkning på vintern. Här placeras den imponerande julgranen vid jultid. Minst 20 m hög, 10 m bred och med över 30 000 lampor. Världens största inomhusteater Radio City Music Hall gästas ständigt av kända artister.
Rockefeller Center var en gång en gåva från John D. Rockefeller till Manhattan. Inne i byggnaden ville han skapa en yta, där invånare och besökare hade möjlighet att beundra staden. Rockefeller Center har haft många upp och nergångar sedan det byggdes. Rockefeller skridskobana öppnades 1936 och rymmer 150 personer samtidigt.

One World Trade Center 3/11 2014 öppnades Manhattans och hela USA:s högsta byggnad. Det tog 13 år av sorg, bråk och väntan efter terrorattacken den 11 september 2001. Det är ett arkitektoniskt mästerverk 104 våningar högt, täckt i glas och har kostat 30 miljarder kronor. Enligt arkitekten är konstruktionen uppbyggd av stålförstärkt betong och så "terrorattacksäkrad" den kan bli. Lite drygt 3000 personer kommer så småningom att arbeta här.

SoHo … är ett område på södra Manhattan och en förkortning för South of Houstoneller alt. South of Houston Street. Ligger mellan Houston Street i norr, Lafayette Street i öst, Canal Street i syd och Sixth Avenue i väst. Stadsdelen har blivit en av stadens mest populära att leva i. Priser har stigit och många hus har renoverats för att ge exklusiva boenden för stadens yngre elit. SoHo har ett rikt kulturliv och är ett populärt kvarter för trendig shopping med unika kläder, antikviteter och annat. Därtill god mat och många barer.

Staten Island-färjan och Circle Line Sightseeing Fin utsikt över Frihetsgudinnan och Manhattans skyline får du från Staten Island-färjans rundturer. Staten Island-färjan är gratis och går dygnet runt från Whitehall Terminal. Eller på en guidad tur med Circle Line Sightseeing.

Times Square På Times Square finns lysande reklamskyltar av olika slag betydligt tätare än någon annanstans i världen. Det består av kvarteren mellan 6:e och 9:e avenyn och mellan 39:e och 52:a gatan, med centrum kring 42:a gatan och Broadway. Namnet ”Times Square” kommer från tiden när New York Times hade huvudkontoret här. Det finns massor av affärer, restauranger, teatrar och hotell här. Här sker också spektakulärt nyårsfirandet sedan 1907. Times Square är en av världens populäraste och folktätaste platser. Varje nyår firas här med fyrverkerier och hundratusentals människor runt omkring. Den 2 maj 2010 desarmerade New Yorks polis en bilbomb vid Times Square som hade kunnat ställa till med stor förstörelse.

United Nations En mellanstatlig organisation som grundades 24 oktober 1945 för att främja internationellt samarbete. Från start 51 suveräna stater som medlemmar, nu 193 medlemsstater. Alltså nästan världens samtliga självständiga nationer. Organisationens namn går tillbaka till Förenade nationernas deklaration (engelska: Declaration by United Nations) från 1 januari 1942. Där anslöt sig regeringarna från 26 allierade länder till den brittisk-amerikanska Atlantdeklarationen. Och förband sig till principer om hur de skulle agera under det pågående andra världskriget och den kommande freden. När krigets segrarmakter i San Francisco 26/6 1945 skrev under stadgan, antogs namnet "United Nations". Det ligger längs East River och är en internationell zon. De 193 flaggorna framför byggnaden representerar medlemsländernas strävan att tillsammans arbeta för fredliga lösningar på konflikter.

Wall Street ... med New York-börsen är finansvärldens absoluta center. Namnet kommer från en skyddsmur som löpte över södra Manhattan och byggdes redan på 1600-talet av de första immigranterna. Det är nu också ett modernt affärscentrum med moderna skyskrapor, men även gamla kolonialbyggnader.