När du landar i Aten översköljs du av det utomeuropeiska ljuset, ditt hår fladdrar i den torra ökenvinden och dina händer blir klibbiga av den salta brisen från det varma havet. Det är en ljus stad, som myllrar lite som Mellanöstern, doftar som Turkiet och låter som någon av Asiens metropoler.

Aten saknar tydligt centrum och förorter. Istället övergår staden omärkligt från det ena till det andra. Syntagma är central punkt och här ligger pampiga Hotel Grande Bretagne och parlamentet, som från början var landets kungliga slott. Under ligger en av stadens nya tunnelbanelinjer. De vindlande smågatorna i stadsdelen Plaka bryter mot centrums räta vinklar och raka gator.

Plakas gränder, många bilfria, är fulla av tavernor, restauranger, barer, nattklubbar och souvenirbutiker. Här finns också den romerska marknadsplatsen och i blickfånget finns alltid Akropolis. Monastiraki är ett litet torg med tunnelbanestation och kvarter med sju hektiska basargator. Monastiraki är förfallna 1800-talsvillor, traditionella kaféer och Atens antika marknad.

För en spännande barrunda ska du bege dig till gågatan Anargyron i hjärtat av stadsdelen Psyrri. Otrendig, rörig vardagsstadsdel på dagarna och trendigt nöjeskvarter på kvällarna! Exarhia är Atens studentkvarter med många bokaffärer och mängder av kaféer, musikklubbar och tavernor. Kolonaki är Atens rikaste kvarter.

Min topplista på Atens sevärdheter

Läs mer om flyg till Aten

Läs allt om Atens flygplats

I Aten finns många sevärdheter och historiska monument. Utöver dessa sevärdheter tycker jag om gamla stadsdelen Plaka som en levande sevärdhet.

Sevärdheter i Aten min topplista

Akropolis

Akropolis i Aten är en befäst ”stad”, som ligger på en klipphöjd 150 m.ö.h. i Aten. Namnet är sammansatt av grekiska ”akros” (ligger högt) och ”polis” (stad). En akropol var mycket vanlig, främst av försvarsmässiga skäl. Stadens kärna och helgedomar skulle försvaras.

Foto SAS

Eleftherios Venizelos heter Atens flygplats och har IATA flygplatskod ATH. På flygplatsen flyger det ca 24 miljoner passagerare per år. Eleftherios Venizelos ligger sydost om Aten city ca 20 km från centrum. 

Till Aten Eleftherios Venizelos flyger Norwegian, Aegean Airlines och SAS med direktflyg från Stockholm Arlanda .

Till Aten Eleftherios Venizelos flyger många flygbolag med mellanlandning från Göteborg Landvetter.

Foto Norwegian

När du söker billiga flyg till Aten i Grekland ta med både direktflyg och via mellanlandning för att vara säkrer på att hitta det bästa flyget för dig.

Våra rekommenderade flyg är för dig som flyger Stockholm-Aten, Göteborg-Aten eller Köpenhamn-Aten men du kan i sökningen ovanför även söka flyg till Aten från Jönköping, Kiruna, Luleå, Umeå, Visby och alla andra flygplatser i Sverige.

Flyg Stockholm-Aten

När du ska flyga Stockholm Arlanda till Aten brukar vi hitta de billigaste priserna om du flyger med Norwegian direktflyg, Aegean Airlines direktflyg, SAS direktflyg, Pegasus Air mellanlandning. Flygtiden Stockholm till Aten är ca 3 timmar och 35 minuter

Karta över Aten med sevärdheter som Akropolis med Parthenon utmärkta. På kartan kan du zooma och flytta på den.