Aten här möts gammalt och nytt

När du landar i Aten översköljs du av det utomeuropeiska ljuset, ditt hår fladdrar i den torra ökenvinden och dina händer blir klibbiga av den salta brisen från det varma havet. Det är en ljus stad, som myllrar lite som Mellanöstern, doftar som Turkiet och låter som någon av Asiens metropoler.

Aten saknar tydligt centrum och förorter. Istället övergår staden omärkligt från det ena till det andra. Syntagma är central punkt och här ligger pampiga Hotel Grande Bretagne och parlamentet, som från början var landets kungliga slott. Under ligger en av stadens nya tunnelbanelinjer. De vindlande smågatorna i stadsdelen Plaka bryter mot centrums räta vinklar och raka gator.

Plakas gränder, många bilfria, är fulla av tavernor, restauranger, barer, nattklubbar och souvenirbutiker. Här finns också den romerska marknadsplatsen och i blickfånget finns alltid Akropolis. Monastiraki är ett litet torg med tunnelbanestation och kvarter med sju hektiska basargator. Monastiraki är förfallna 1800-talsvillor, traditionella kaféer och Atens antika marknad.

För en spännande barrunda ska du bege dig till gågatan Anargyron i hjärtat av stadsdelen Psyrri. Otrendig, rörig vardagsstadsdel på dagarna och trendigt nöjeskvarter på kvällarna! Exarhia är Atens studentkvarter med många bokaffärer och mängder av kaféer, musikklubbar och tavernor. Kolonaki är Atens rikaste kvarter.

Min topplista på Atens sevärdheter

Läs mer om flyg till Aten

Läs allt om Atens flygplats