Aten sevärdheter - topplista

Akropolis i Aten

I Aten finns många sevärdheter och historiska monument. Utöver dessa sevärdheter tycker jag om gamla stadsdelen Plaka som en levande sevärdhet.

Sevärdheter i Aten min topplista

Akropolis

Akropolis i Aten är en befäst ”stad”, som ligger på en klipphöjd 150 m.ö.h. i Aten. Namnet är sammansatt av grekiska ”akros” (ligger högt) och ”polis” (stad). En akropol var mycket vanlig, främst av försvarsmässiga skäl. Stadens kärna och helgedomar skulle försvaras.

Med tiden växte städerna fram även nedanför akropolen. Och utsattes man för anfall, kunde invånarna ändå dra sig tillbaka till denna plats. Den mest berömda akropolen är Akropolis i Aten. Det finns flera akropoler bevarade bl.a. i städerna Lindos och Rhodos. På 400-talet var detta platsen, där alla fick rösta. T o m varje vecka om olika politiska frågor. Parthenon, Akropolis huvudtempel, är tillägnat gudinnan Atena. Hon blev enligt myten stadens skyddsgudinna i konkurrens med havsguden Poseidon.

Romerska Agoran

Romerska Agoran

Romerska Agoran och Vindarnas torn konstruerades av den makedonske astronomen Andronikos Kyrrhestas år 50 f. Kr. Det är ett sol- och vattenur, som är utformat som ett åttakantigt torn med bilder av de åtta vindarna. 100 år senare flyttade romarna, som nu hade tagit över styret av Aten, stadens centrala torg och handelskvarter. Från Atens antika Agora till platsen som omger Vindarnas torn.

Se vår karta med Atens sevärdheter

Panatenska stadion

Panatenska stadion

Panatenska stadion är en magnifik olympiska stadion byggdes redan på 300-talet f. Kr. av Lykourgos. Under århundraden har det renoverats i ett antal omgångar. Senast inför det första OS i modern tid - år 1896. Naturligtvis har också romarna i vissa tidsepoker huserat på stadion, då med mycket blodiga skådespel.

Atens katedral Mitropolis

Atens katedral kallas Mitropolis på grekiska. Det är säte för den grekisk-ortodoxa ärkebiskopen och ett stort landmärke för staden Aten. Det byggdes redan 1862 och blev den första kyrka, som uppfördes efter att Grekland blivit självständigt.

Arkitekturen är inte speciellt unik, men dess betydelse är nästan uteslutande andlig. Och det är centrum för den grekisk-ortodoxa tron. Ärkebiskopen kallas ofta för landets mäktigaste person. Han brukar tala i katedralen, som innehåller många helgonbilder och reliker. Dessa besöks av grekisk-ortodoxa, för att kyssa och visa sin vördnad för. Katedralen fylls alltid när den atenska överklassen kommer till olika högtider, t ex dop och bröllop. Alldeles bredvid Miropolis ligger den lilla kyrkan Panagia Gorgoepikoos, som anses vara betydligt viktigare ur konstnärligt perspektiv. Kyrkan är från 1100-talet och byggd i romersk och bysantinsk marmor.

Dionysosteatern

Dionysosteatern

Dionysosteatern är en amfiteater uthuggen ur Akropolisbergets sydsida föddes det grekiska dramat.

Herodes Atticus Odeon

Herodes Atticus Odeon

Herodes Atticus Odeon. Den viktigaste kulturella arenan under romarnas tid i Aten ligger väster om Dionysosteatern.

Arkeologiska nationalmuseet

Arkeologiska museet i Aten

Antiken visas bäst på arkeologiska museet i Aten. Det nyklassicistiska huset öppnades redan 1891, men renoverats ingående på 1990-talet. Och mer lagom till OS 2004.

Agios Dimitris Loumbardiaris kyrkan

Agios Dimitris Loumbardiaris kyrkan

Legenden säger att den kristna guden förstod vad som var på gång och lät blixten slå ner i Propyléerna innan kanonerna hann avfyras. Agios Dimitris Loumbardiaris kyrkan, som i renoveringen på 1950-talet utsmyckades av arkitekten Dimitris Pikionis, liknar idag mer ett centraleuropeiskt alp hus i sten med veranda, än en kyrka.

Foto: eFesenko / Shutterstock.com

Atens Agora

Atens Agora

Atens Agora ser mest ut som en dåligt underhållen grusfotbollsplan med ett fåtal husrester i kanterna. Detta var antika Atens centrum. Här fanns marknad, domstolar, teater och skolor. Här utfördes religiösa ritualer och hölls politiska möten.

Se vår karta med Atens sevärdheter