Sevärdheter i London

London är svenskarnas favoritresmål när vi ska på Citysemester. Här finns massor med sevärdheter, museum, musicals och restuaranger. Här kommer lite tips om resor till London.

Tower Bridge

tower bridge london

Tower Bridge är en klaffbro över Themsen. Byggdes i slutet av 1800-talet och kompletterade London Bridge under Londons utbyggnad österut. Den är en av världens mest kända broar.

Tower of London

towern of london

Tower of London heter officiellt ”Her Majesty’s Royal Palace and Fortress”. Det är en medeltida, kunglig borg vid Themsens norra strand. Under vissa tider var det en fästning, ett kungligt palats eller ett fängelse. Särskilt för högt uppsatta fångar som prinsarna i Towern. Towern har även varit plats för avrättning och tortyr.

Big Ben i London

big ben

Big Ben kallas den berömda klockan i Westminsterpalatsets norra klocktorn i London. Namnet refererar till såväl klockan som själva klocktornet. Klocktornet är 96,3 m högt och 3:e största fristående klocktorn i världen. Färdiggjuten 1858 och togs i bruk 1859. 2009 firades 150-årsjubileum.

Urtavlorna, 7 m i diameter, befinner sig 55 m ö h. Big Ben tornet vilar på ett kvadratiskt betongfundament, 15 m brett och 3 m djupt. I tornet finns 5 slagklockor, den största hänger i mitten och kallas officiellt för Great Bell. Klockan väger nästan 14 ton och hänger 61 m ö h. Hammaren som slår på klockan väger över 200 kg. Klocktornet är en av världens mest berömda turistattraktioner. Det inte tillåtet för turister, att gå in i tornet. Engelska medborgare kan däremot arrangera privata turer med medlemmar ur parlamentet. Det finns ingen hiss i tornet, endast en trappa med 334 steg. Kanske det är skönt, att besök invändigt inte är tillåtet!

London Eye

london eye

London Eye är ett pariserhjul som restes för att fira millenniumskiftet (1999-2000) och ligger på Themsens södra sida. Högst upp (135 m över marken) och med 40 km utsikt i alla väderstreck.

London Eye invigdes kl. 20 den 31 dec 1999, men startades inte förrän i mars 2000 pga tekniska problem. Hjulet är uppbyggt på samma sätt, som ett cykelhjul med ekrar. För att köra hjulet en hel dag på full kapacitet, krävs 500 kilowattimmar. Hjulet har 32 gondoler och tar vardera 25 passagerare. Under en dag upp till 15000 passagerare, Ca 30 minuter för att åka ett varv.

Piccadilly Circus

Piccadilly Circus

Piccadilly Circus är ett centralt torg i London i korsningen mellan Regent Street, Piccadilly, Shaftesbury Avenue och Coventry Street. Platsen är en de mest kända och byggdes redan 1819. Hela området var en gång täckt av neonreklam, men idag har bara en byggnad reklam.

På torget står fontänen Shaftesbury Memorial med den grekiska guden Anteros från 1893. Här ligger också ett av Englands största sportköpcentra, Lilly Whites, med 5 våningar av sportsprodukter. En ”piccadill” var en stor krage, modern på 1600-talet. Affärer specialiserade på just sådana lär ha funnits i området.

Foto: Luciano Mortula / Shutterstock.com

Tate Modern

Tate Moder Museum

Besök Tate Modern. Ett gammalt elverk som är omgjort till Londons största museum för moder konst. Mycket bra och sevärt. Rekkemmnderas om du gillar modern konst. Det första Tate Gallery, idag med namn Tate Britain, ligger på Millbank i Westminster, London. Det grundades av Henry Tate för pengar, som han hade tjänat på sina sockerbruk. Det började med en samling brittisk konst, som fokuserade på modern konst. Öppnades 1897 med viktorianska konstnärer. Samlingen har också efter hand utökats med utländsk konst. Den brittiska samlingen är från 1500-talet och fram till idag.
Alla museerna i nätverket delar en enda samling. Den brittiska och den moderna samlingen har sedan år 2000 delats mellan Tate Britain och Tate Modern. De andra museerna har verk från olika länder och konstperioder.

British Museum med kulturhistoriska samlingar

British Museum

British Museum med kulturhistoriska samlingar från hela världen. Grundades 1753 ur Sir Hans Sloanes samlingar och öppnades för allmänheten 1759. Ligger på Great Russell Street, alltid gratis inträde. Här finns ca 7 miljoner objekt.