Sliema ligger nära huvudstaden Valletta. Den lite rika och fashionabla turistorten Sliema har en härlig promenadstråk för ”mingel” med lokalbefolkningen, samtidigt som du upptäcker många restauranger, kaféer och glassbarer.

Ett litet område här kallas Il-Gzira. Shoppingentusiaster flockas till Bisazza Street och Tower Road, som har något för varje smak. Allt från pittoreska butiker till chica boutiquer. Utsikten över Vallettas bastioner är verkligen imponerande. Likaså en närmare titt på någon av hamnen kryssningar, som avgår från Sliema Creek.

Sol och bad: Det finns inte många stränder kring Sliema, men runt ön finns både sand- och klippstränder. Man badar vanligtvis från bryggor i betong, som finns skapade på många stränder. Vattnet är härligt friskt, rent och kristallklart, men tyvärr inte så barnvänligt. Bra förhållande erbjuds till de som vill utöva dykning och snorkling. Rekommenderas för: dig, som vill ha nära till mycket sevärt och nöjen längs Maltas kustlinje. Lätt att nå Valletta. Att se och göra: välj bland olika hamn- och kustrundturer med båt. Eller njut en fin promenad längs kusten. På andra sidan viken ligger huvudstaden Valletta och man ser också öppet hav.

Det finns inte många stränder kring Sliema, men runt ön finns både sand- och klippstränder. Man badar vanligtvis från bryggor i betong, som finns skapade på många stränder. Vattnet är härligt friskt, rent och kristallklart, men tyvärr inte så barnvänligt. Bra förhållande erbjuds till de som vill utöva dykning och snorkling.

Malta, Gozo och Comino har många vackra stränder runt sina kuster. Bortsett från de populära stränderna finns det också en mängd vikar och små stränder, som ibland endast kan nås sjövägen.

Sol- och badsäsongen startar i april månad, när vädret efter hand blir varmare och kan nå temperaturer på 28-35°. För att sedan svalna fram mot slutet av oktober.

Bahar Ic-Caghaq ligger längs kustvägen från Qawra till St. Julians och har ett par små sandiga och steniga stränder. Stränderna ligger vid en mycket trafikerad väg.

Balluta Bay har en liten sandstrand med ljusgrönt vatten och ligger på den nordöstra kusten av Malta. Den begränsade tillgången av sand i Balluta Bay blir mest synlig vid lågvatten under sommaren. Annars en stenig strand med massor av platta stenar att sola på. Men också klart vatten utmärkt för bad och vattensporter.

Ghajn Tuffieha Bay är en vacker och speciell sandstrand med klippor i nordvästra delen av Malta. Säkert värd de 200 trappstegen från parkeringen. Stranden är mer orörd än andra på ön, vilket gör stranden den extra populär bland lokalbefolkningen och turister, som vill njuta av solen och havet i en lugn och avkopplande miljö.

Golden Bay är en vacker sandstrand, som ligger vid en klippvägg i nordvästra Malta och är en av de populäraste sandstränderna på Malta tillsammans med Mellieha Bay, Ghajn Tuffieha och Gnejna. Det blå havet och klipporna som omger viken, ger utmärkta förutsättningar till sköna bad och snorkling.

Mellieha Bay (kallas också Ghadira Bay) är den största och mest populära sandstranden på Malta. Ligger i den norra delen av ön strax under staden Mellieha. Det grunda vattnet gör den till en mycket familjevänlig strand. Här många aktiviteter som vindsurfing, kanot och vattenskidor. Även om det är den populäraste sandstranden på Malta, så är den tillräckligt stor för att inte vara för trång (förutom under helger högsommarmånaderna).

Paradise Bay är en attraktiv strand på Malta i en naturlig vik, som mer än väl motiverar namnet. Ger en vacker utsikt över det omgivande lite karga landskapet. Men också över Maltas systeröar Gozo och Comino samt över det vackra blågröna Medelhavet. Själva stranden är ganska liten, men har en skön och avslappad känsla.

Pretty Bay ligger i Birzebbuga i södra delen av Malta och är en konstgjord stor sandstrand. Byggnationen runt stranden ger Pretty Bay en speciell charm. Även om viken är artificiellt fylld med sand, känns det ganska trevligt. Runt Pretty Bay finns det gott om caféer, barer och restauranger längs stranden.

St. George Bay ligger i St. Julians. 2004 gjordes många förändringar och förbättringar i området, som nu erbjuder populär strand i St. Julians. Detta är ett område med mycket underhållning och därför inget, för den som ”värnar sin nattsömn”!

St. Peter’s Pool är en av de vackraste och mest fantastiska ”naturliga pooler” på Malta och ligger nära Marsaxlokk i sydvästra Malta. Vattnet är kristallklart med fantastiska azurblå och ljusgröna färger.  Platta stenar ger perfekta områden för sol och de höga klipporna erbjuder lite skugga från den starka solen.

COMINO
The Blue Lagoon ligger på den lilla ön Comino väster om Malta. Man ser den fint från färjan, som går över till Gozo. Och det finns gott om utflyktsbåtar från olika hamnar på Malta, som tar en ut till lagunen. Och det ger verkligen en bild som tagen ur ett vykort med sitt ljusblå, kristallklara vatten och vita stränder. Den unika blå lagunen har två små sandstränder på varje sida av viken. Resten av viken är omgiven av klippor, att sola på och hoppa i vattnet från. Om du vill ha en plats på en av de små sandstränder, ska du anlända tidigt på morgonen! Det blir oftast mycket upptaget längre fram på dagen.

Malta karta med Valletta och sevärdheter utmärkta. På kartan kan du zooma och flytta på den.