Wien är likt en del andra städer mitt i Europa, som grundlades av romarna. På 1500- och 1600-talen belägrades staden av det Osmanska Riket, men man kunde freda sig. Freden 1814-15 efter Napoleonkrigen hölls här och kallas Wienkongressen.

Visade lite av Wiens roll i den europeiska politiken då. Staden växte och det skapades stora paradgator. Dubbelmonarkin med Ungern upplöstes 1918 efter första världskriget (läs mer nedan). Denna uppdelning och naturligtvis också krigets offer ”förminskade” landet och dess inflytande. 1938 förlorade Wien sin roll som huvudstad, när de tyska nazisterna anslöt Österrike till Stor-Tyskland. Med viss rustningsindustri blev så staden under andra världskriget mål för de allierades bombningar.

© Österreich Werbung/ Peter Burgstaller

Du måste strosa bland stadens pampiga byggnader och slott med de vackra trädgårdarna vid besöket i Wien. De mest populära sevärdheterna är presidentpalatset i Hofburg, den gotiska Sankt Stephanskatedralen och det fylliga naturhistoriska museet. Palatset i Hofburgär idag bostad för Österrikes president, men också ett av stadens mest populära utflyktsmål. I slottet visas 19 rum som är möblerade från tiden, då kejsaren Franz Joseph och hans fru Elisabeth bodde där. Adress: Michaelerkuppel, Wien.

Wien karta med sevärdheter utmärkta. På kartan kan du zooma och flytta på den.