Wien är värt en resa

© Österreich Werbung/ Peter Burgstaller

Du måste strosa bland stadens pampiga byggnader och slott med de vackra trädgårdarna vid besöket i Wien. De mest populära sevärdheterna är presidentpalatset i Hofburg, den gotiska Sankt Stephanskatedralen och det fylliga naturhistoriska museet. Palatset i Hofburgär idag bostad för Österrikes president, men också ett av stadens mest populära utflyktsmål. I slottet visas 19 rum som är möblerade från tiden, då kejsaren Franz Joseph och hans fru Elisabeth bodde där. Adress: Michaelerkuppel, Wien.

 

Palatset Schönbrunn var tidigare sommarbostad för Österrikes kungligheter. Från 1960-talet är det en populär sevärdhet med sin stora och vackra trädgård med många blommor och skulpturer. Sedan 1996 klassat som världsarv av Unesco. Adress: Schönbrunner Schloßstraße 47, Wien.

Stephansdomen ligger mitt i Wien och är säte för stadens ärkebiskop. Det är en gotisk byggnad från 1200-talet och har genom åren byggts ut. Lite i romansk byggnadsstil och lite i barock stil. Från utsiktsplatsen kan man vid fint väder se bort till grannlandet Tjeckien. Adress: Stephansplatz 1, Wien.

Naturhistorische Museum- ta chansen till en resa genom planetens historia presenterad på 8700 m². På övervåningen förhistoriska fynd som fossiler och skelett efter dinosaurier. Se en världsberömd artefakt, dvs. en 25000 år gammal kvinnostaty föreställande Venus von Willendorf. På bottenvåningen finns många djurarter representerade. Adress: Burgring 7, Wien.

Sigmund Freud museet - psykoanalysens fader Sigmund Freud har fått ett museum i sin gamla bostad i Wien. Det är Freuds gamla hus, där originalmöblerna ännu finns kvar. Likaså hans första böcker och den egna samlingen av antikviteter. Det finns en avdelning med modern konst. Adress: Berggasse 19, Wien.

Hundertwasserhaus är ett kommunalt bostadshus i hörnet av Kegelgasse 34-38 och Löwengasse 41-43 i stadsdelen Landstraße i centrala Wien. Formgivet av visionäre idégivaren Friedensreich Hundertwasser och projekterat av arkitekt Peter Pelikan och professor Josef Krawina. På Untere Weissgerberstraße 13, ligger Kunsthaus Wien, Hundertwassers eget museum, som öppnades 1991. Arbetet med huset påbörjades 25 år efter Hundertwassers första uppläsning av ”Mögelbildningsmanifestet mot rationalismen inom arkitekturen” vid en konstfestival 1958. Då formulerade Hundertwasser sin konstruktiva kritik av den förhärskande funktionalismen inom arkitekturen och avsaknaden av konstnärlighet. Och här prövades några av hans idéer för första gången. Det tog drygt två år att bygga huset, klart 1/3 1986. Numera är huset en av de största sevärdheterna i Wien.

Kultur. Staden är välkänd för sin musikscen. Världsberömda kompositörer från staden är t ex Johan Strauss och Ludwig van Beethoven. Wienervalsen har sin hemvist här. Likaså kaffehus och matkultur.